Uzturvielas

Olbaltumvielas ir tie mazie zobratiņi, kas palīdz ķermenim darboties. Tās nepieciešamas augšanai un ķermeņa šūnu atjaunošanai. Dažas olbaltumvielas cilvēka organismā veicina enerģijas ražošanu, citas palīdz cīņā ar mikrobiem, kas izraisa slimības.

Ogļhidrātu galvenais uzdevums ir nodrošināt organismu ar enerģiju. Galvenie ogļhidrāti uzturā ir ciete un cukurs. Ogļhidrāti ir arī šķiedrvielas. Tās netiek izmantotas audu veidošanai un enerģijas ražošanai, tomēr tām ir liela nozīme organisma darbībā.

Tauki ir gan bagātīgs enerģijas avots, gan arī barības viela šūnām. Taukvielas palīdz organismam izmantot vitamīnus K, E, D, A. Ir pieņemts uztvert taukus kā kaitīgas ķermeņa masai, tomēr tā nav pilna patiesība. Arī šīs vielas palīdz organismam pilnvērtīgi darboties – tikai, protams, sabalansētā daudzumā.